Ugrás a fő tartalomra

8800 Nagykanizsa, Erdész utca 30.


+3693510251

Széchenyi 2020

Hírek


2022. okt. 26.

  Pályaválasztási szakmai nap Nagykanizsán

  A szépészet, a bányászat, az egészségügy, valamint a rendészet és közszolgálat ágazatok szakmáiba is betekintést nyerhettek kedden a pályaválasztási szakmai napon résztvevő nyolcadik osztályos diákok a Kanizsa Arénában.

  Pályaválasztási szakmai nap Nagykanizsán

  A Nagykanizsai Tankerületi Központ, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC), a Nagykanizsai, illetve a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zala Megyei Kormányhivatal közös rendezvényére buszokkal érkeztek a környékbeli települések iskoláiból a fiatalok, hogy testközelből megismerhessék a szakmákat kínáló technikumokat.

  Az arénába érkezett több száz fiatalt, Bene Csaba, az NSZC kancellárja köszöntötte. Elmondta: a pályaválasztás előtt álló fiataloknak rendkívül fontos a szakmai napon eltöltött közel két óra. A különféle standoknál tett látogatás örökre megváltoztathatja az életüket, hiszen egy átgondolt és jó döntéssel olyan szakmát, hivatást sajátíthatnak el, melyre az egész jövőbeni egzisztenciájukat építhetik.

  Balogh László polgármester is szólt a nyolcadik osztályosokhoz és kísérő tanáraikhoz. Büszke arra, hogy az aréna egyfajta olvasztótégely szerepet tölt be most, hiszen a kanizsai képzések teljes palettájából lehet szemezgetni.

  – Kanizsa iskolaváros – folytatta. – Évszázadokra visszatekintő dicső múlttal rendelkező intézményekkel, ahol ma is magas színvonalon gondoskodnak arról, hogy a jövő szakemberei megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon. A fiatalok tehát jó kezekben lesznek, bármelyik irányba is indulnak el.

  A legnagyobb sor, a legtöbb érdeklődő a honvéd kadét képzésnél torlódott fel: itt a jelenlegi kadétok részvételével önvédelmi oktatásba kaphattak betekintést a fiatalok. A képzésről Laukó Emőke, a Zsigmondy-technikum igazgatója szólt. Kiemelte: a diákoknak 11. és 12. évfolyamon a választott tantárgyuk lehet a honvédelmi alapismeretek, amiből akár érettségizhetnek is. Vagyis bármilyen technikumban tanuló diák lehet honvéd kadét, nagyon népszerű, hiszen több mint száz tanulójuk van. A tanulmányukat a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrede is támogatja, mostantól már formaruhában gyakorolhatnak.

  – A nyolcadikos gyerekeink nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy egyszerre szinte minden szakmát láthatnak, melyek közül néhányat élményszerűen mutattak be nekik – mondta Tarnai Natália, a gelsei Weöres-iskola ének-zene szakos tanára. – A kadétok mellett sokak a tetőfedőknél is megálltak, sőt, néhányukat az egészségügy is érdekelte. Sokak szakmák felé orientálódnak, általában olyanokat keresnek, melyeket a családjukon keresztül ismernek. Észrevehető egyfajta generációváltásra való törekvés, ami nagyon jó irány lehet.

  Beszéltünk néhány olyan diákkal is, akik már középiskolások, s úgy érzik végre megtalálták a számításaikat. A Zsigmondy-technikumban tanuló Kovács Rebeka először egészségügyi vonalon folytatta, ám egy év múlva rájött, hozzá leginkább a szépészeti ágazat illik, ezért kozmetikus szeretne lenni. Barátnőjét, Molnár Virágot pedig a fodrászat érdekli. Szerintük manapság nagyon fontos, hogy a lányok foglalkozzanak a külsejükkel, ápoltak és nőiesek legyenek, ebben szeretnének másoknak segíteni. A legtöbb lány odafigyel arra, hogy mielőtt kilép az utcára helyén legyen a sminkje, a haja jól álljon és trendi ruhákat viseljen. Ők talán határozottabbak is. Elmondták: nemcsak egy szakmát tanulnának, hanem később fejlesztenék a tudásukat, hogy a lehető legjobb szakemberekké váljanak.

  Szintén határozott elképzelései vannak Jassó Juditnak, aki a Cserháti-technikum sporttagozatos osztályának végzőse. Azért vállalta, hogy segít a pályaválasztási szakmai napon, mert később személyi edző szeretne lenni.

  – Még nem döntöttem el, hogy egyetemen folytatom a tanulmányaimat, vagy a szakmát tanulom ki – mesélte. – A személyi edző olyan hivatás, ami megtanít egészségesen élni, és tudatossá tesz. Jelenleg heti öt alkalommal járok konditerembe, érdekel a testépítés, versenyezni szeretnék később akár bikinifitnesz modellként hirdetném a sport fontosságát.

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Valós képet kaptak a pedagógusok a szakképzésről

  Valós képet kaptak a pedagógusok a szakképzésről

  A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztási szakmai napot szervezett a 6. és 7. osztályos osztályfőnökök részére csütörtökön a Zsigmondy-technikumban.

  2024. ápr. 12.
  Együttműködési megállapodás a Veszprémi Egyetemmel

  Együttműködési megállapodás a Veszprémi Egyetemmel

  Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Egyetemmel a Nagykanizsai Szakképzési Centrum 2024. április 4-én. A megállapodás a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégiumban folyó Oktatási szakasszisztens képzésre vonatkozik.

  2024. ápr. 4.
  Óvodai nevelő okleveles technikus képzés indul a Cserhátiban

  Óvodai nevelő okleveles technikus képzés indul a Cserhátiban

  A Nagykanizsai Szakképzési Centrum a Soproni Egyetemmel partnerségi  együttműködési megállapodást írt alá 2024. március 7-én a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán.

  2024. márc. 13.


  KIMIKK
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Nagykanizsai Szakképzési Centrum

    8800 Nagykanizsa, Erdész utca 30.

   • Telefon: +3693510251

    E-mail: centrum@nagykanizsaiszc.hu

    OM azonosító: 203044

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000047


   2024Nagykanizsai Szakképzési Centrum