Ugrás a fő tartalomra

8800 Nagykanizsa, Erdész utca 30.


+3693510251

Széchenyi 2020

Projektek


Energiahatékonyság javítása a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiumában

A projekt műszaki tartalma:

A 21. század egyik legégetőbb problémája a globálisan egyre inkább növekvő tendenciát mutató energiaigény kielégítése. Az egyik legfontosabb feladat napjainkban ily módon a stratégiák és rendszerek fejlesztése az ökológiai szemléletek figyelembevételével történő energiaszolgáltatás megteremtéséhez. Magyarország primer energiafelhasználása alapvetően a fosszilis energiahordozókon és a nukleáris energián nyugszik. Széndioxid kibocsátásunk több mint 90%-a az energetikából származik, a fosszilis energiaforrások elégetése által. Ezen energia felhasználás mintegy 40%-a épületekben történik. Fontos belátnunk, hogy társadalmunk jelenlegi gazdálkodási és fogyasztási szokásainak átalakítása elengedhetetlen a jövő generációinak megélhetése szempontjából.

A tervezett beruházás keretében megvalósul az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése, valamint az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, továbbá kiépítésre kerül egy 15 kWp napelemes rendszerrel. A meglévő homlokzatra utólag elhelyezett hőszigetelő rendszer kerül felrögzítésre. Az alkalmazott hőszigetelés 140 mm vastag EPS hőszigetelő tábla, ahol tűzvédelmileg indokolt ott ugyanekkora vastagságban kőzetgyapot hőszigetelést alkalmazunk. A bejárat fölötti árkádfödémre 250 mm, nem éghető ásványgyapot hőszigetelés kerül. A lapostető teljes felületén kiegészítő hőszigetelést alkalmazunk, amelyre új vízszigetelés kerül. A meglévő szigetelésre 200 mm lépésálló XPS szigetelés és modifikált bitumenes vastaglemez szigetelést kerül. A bitumenes lemezszigetelés lángolvasztású hegesztéses fektetési technológiát alkalmazunk.

Az összes még meglévő fa szerkezetű ablakot műanyag szerkezetű nyílászáróra cserélünk. Az új nyílászárók üvegezése az előírásoknak megfelelő (Ug: min 1,1 W/m2K.), valamint tokozása (Ut:1,6 W/m2K) az ajtók és ablakok tekintetében. A földszint utcai homlokzatán található bevilágító fém ablakokat funkció hiányában megszüntetésre kerülnek. A kollégium összetett lapos tetős szerkezetére telepítendő napelemes HMKE segítségével villamos energia felhasználásuknak jelentős részét, megújuló energiaforrások segítségével kívánja fedezni. Az 54 db polikristályos napelem panelt (275 Wp) magába foglaló, 15 kWp névleges csúcsteljesítményű rendszer a kollégium tetőszerkezetére kerül felerősítésre. A panelek fizikai méretének, valamint a létesítmény tetőszerkezetének és a tetőfelület tájolásának figyelembe vételével a tartószerkezet dóm rendszerű, 15 fokos dőlésszögű, rozsdamentes tartókra erősített, alusínes szerkezettel történik. A napelem paneleket 1 db inverterhez csatlakoztattuk, szem előtt tartva a villamos méretezési és gazdasági szempontokat egyaránt, így kerestük az optimumot az inverter elhelyezése, a solar kábeles stringek és az AC gyűjtő áramkörök hossza között. A napelemek sorba kötése egyenáramú szolár kábelek segítségével történik a DC gyűjtő elosztókig, innen pedig az inverterig. Az invertertől az AC áramkör az elszámolási fogyasztásmérésig kerül kiépítésre. A napelem panelek 1 db inverterhez csatlakoznak (T1 Inverter: KACO Powador 15.0-3-M).

Projektadatok

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Nagykanizsai Szakképzési Centrum
8800 Nagykanizsa, Erdész u. 30.
Telefon: +36-93/510-251
E-mail: centrum@nagykanizsaiszc.hu

A projekt címe:
„Energiahatékonyság javítása a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiumában”

A pályázat azonosító száma: KEHOP-5.2.10-16-2016-00059
A projekt időtartama: 2017.02.01. – 2017.12.31.
A támogatás összege: 144.131.325 Ft
A támogatás mértéke: 100%

A fejlesztéssel érintett ingatlanok (megvalósítási helyszínek):

 • Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium
  Nagykanizsa, Ady Endre u. 74/A

Projekttel kapcsolatos további információk:

Bene Csabafőigazgató, projektmenedzser
e-mail: bene.csaba@nagykanizsa.huKIMIKK
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Nagykanizsai Szakképzési Centrum

   8800 Nagykanizsa, Erdész utca 30.

  • Telefon: +3693510251

   E-mail: centrum@nagykanizsaiszc.hu

   OM azonosító: 203044

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000047


  2024Nagykanizsai Szakképzési Centrum